بدون نظر دسته‌بندی نشده

شاید باور نکنید اما دیسک های نوری قبل از سال ۱۹۵۸ اختراع شده بودند. سال ۱۹۷۲ بود که اولین نمونه کاربردی این دیسک ها به شکل یک دیسک لیزری با عرض ۱۲ اینچ رونمایی شد. با اینکه دیسک های لیزری مانند سی دی و دی وی دی های امروزی بودند ولی اندازه آنها کمی بزرگتر و کاربردی کاملاً متفاوت داشتند.

دیسک های لیزری برای نگهداری اطلاعات صوتی و تصویری استفاده می شدند که داده ها با فرایندی به عنوان (pulse-width modification) روی سطح دیسک قرار می گرفت. برای پخش دیسک لیزری از پخش کننده مخصوص آن استفاده می شد که از یک لوله لیزری هلیوم-نئون برای رمزگشایی اطلاعات ذخیره شده بهره می گرفت.

هرچند که تا قبل از سال ۱۹۷۸ این نوع دیسک نتوانست به بازار راه پیدا کند. البته آن زمان نوارهای ارزان قیمت VHS در بازار جولان می‌دادند و دیسکهای لیزری در این میان دست و پا گیر و گران قیمت محسوب می‌شد. اولین دیسک صوتی در سال ۱۹۸۲ خود را معرفی کرد و برنده رقابت با نوارهای مغناطیسی موجود در آن دوران شد. اوایل دهه ۸۰ بود که دیسک های خواندنی CD-ROM وارد بازار شدند و در سال ۱۹۹۰ سونی و فیلیپس اولین محصول CD-R را ارائه دادند.

سی دی ها از همان تکنولوژی دیسک های لیزری ولی با فرمت دیجیتالی بهره می‌بردند. نحوه ذخیره سازی اطلاعات نیزهمانند دیسک های لیزری است و به جای داده های آنالوگ، اطلاعات به صورت ۰ و ۱ نوشته میشوند. برای خواندن دیسک های فشرده، اطلاعات بر اساس اندازه گیری لیزری اندازه و فاصله میان بیت ها خوانده میشود.

تفاوت سی دی و دی وی دی

از لحاظ ظاهری و فیزیکی شاید نتوان فرق آنچنانی در سی دی و دی وی دی اما از لحاظ تولیدی و ساختاری با وجود مشابهت هایی، تفاوت‌های عمده‌ای نیز با هم دارند.

بارزترین نکته‌ای که در بحث تفاوت سی دی و دی وی دی خودنمایی می‌کند، تفاوت در ظرفیت ذخیره‌سازی این دو نوع دیسک است. عامل ناکافی بودن فضای ذخیره سازی در سی دی، که منجر به تولید DVD گردید و به همین ترتیب همین عامل باعث به وجود آمدن دیسک های HD DVD و Blu-ray و سایر تجهیزات ذخیره سازی پس از DVD گردید. ظرفیت یک دیسک CD برابر با ۰٫۷ گیگابایت (در حدود ۷۰۰ مگابایت) و ظرفیت یک دیسک DVD5 برابر با ۴٫۷ گیگابایت است و همچنین ظرفیت یک دیسک DVD9 حدود ۹ گیگابایت می‌باشد طول موج لیزر برای خواندن دیسک سی دی برابر با ۷۸۰ نانومتر است. در صورتی که طول موج لیزر برای خواندن دیسک دی وی دی برابر با ۶۵۰ نانومتر است (به دلیل فشردگی ساختاری ثبت اطلاعات بر روی دیسک‌های دی‌وی‌دی به منظور رسیدن به فضای ذخیره سازی بیشتر در مقایسه با CD) اما در همان ابعاد استاندارد CD، طول موج کوچکتری برای ثبت و خواندن اطلاعات دیسک‌های DVD ایجاد شد.

نرخ سرعت انتقال اطلاعات در سی دی ۱.۲ مگابایت بر ثانیه و نرخ سرعت انتقال اطلاعات در دی وی دی ۱۱ مگابایت بر ثانیه است. این بدان معناست که نرخ سرعت انتقال اطلاعات در سی دی با ماکزیموم سرعت ۴۸X برابر با ۵۷٫۶ Mb/S می باشد و نرخ سرعت انتقال اطلاعات در دی وی دی با ماکزیموم سرعت ۱۶ برابر با ۱۷۶ Mb/S است که بسیار بیشتر از سی دی است. پس بنابراین دیسک دی وی دی علاوه بر دارا بودن فضای ذخیره سازی بیشتر به مراتب از سرعت انتقال اطلاعات بالاتری نسبت به دیسک سی دی برخوردار است.

تفاوت دیسک خام و پری ریکورد

دیسک خام همانطور که از نام آن مشخص است پس از تولید در کارخانه فاقد هرگونه اطلاعاتی است و مشتری پس از تهیه می تواند اطلاعات مورد نظر خود را توسط رایتر بر روی دیسک ثبت نماید.

دیسکهای پری ریکورد (به معنای از پیش پر شده) از لحظه تولید دارای اطلاعات خاص مشتری می باشد که این اطلاعات بسته به سفارش مشتری می تواند صوت فیلم نرم افزار بازی و غیره باشد که در تیراژ دلخواه مشتری تولید می گردد.

برچسب ها